• 1-2 dags levering
  • Sikker betaling
  • Gratis fragt ved order over 300kr
1-2 dags levering
Sikker betaling
Gratis fragt ved order over 300kr

Er kaffe sundt?

af Maibritt Skriver 09 Oktober, 2016

Er kaffe sundt?

Hvad er sundt og ikke sundt.

Det er nok sådan, at de fleste ting med måde, er ok.

Kaffe står til tider for skud i forhold til nattesøvnen. Det forholder sig sådan, at en del voksne mennesker kan have søvnproblemer ved indtagelse af kaffe, nogle hvis de drikker kaffe umiddelbart før sengetid og andre hvis de drikker kaffen 5-6 timer før indsovning.

Der er lavet flere undersøgelser, der forsøger at afdække hvor vidt kaffen virkelig har denne virkning på nattesøvnen.

Ind til videre, er det ret veldokumenteret, at selv efter kun en enkelt kop kaffe, kan man have sværere ved at falde i søvn og have en kortere søvnlængde. Men, det er ikke dokumenteret, at koffein, altså kaffen, påvirker længden af den dybe søvn i forhold til længden af den overfladiske søvn. Altså er den dybe søvns længde formentlig ikke påvirket af kaffe.

Til gengæld kan denne effekt også udnyttes på den positive måde, idet søvnforstyrrelse fremkaldt af jetlag og skifteholdsarbejde kan resultere i søvnighed og øge risikoen for skader. Resultaterne af en systematik gennemgang viser, at koffein effektivt forbedrer præstationen hos personer der arbejder på skiftehold eller har jetlag. Nogle udnytter denne øgede opmærksomhed ved særlige præstationer, hvor man synes at have god effekt deraf. 

Det forholder sig således, at danskere i gennemsnit drikker 3-4 kopper kaffe dagligt. Danmark er det 4. mest kaffedrikkende land i verden.

86 % af de danske mænd drikker kaffe og 76% af danske kvinder drikker kaffe. Mænd drikker i snit 1 kop mere kaffe end kvinder dagligt.

Både for kvinder og mænd gælder der det , at der er et tiltagende forbrug af kaffe med alderen op til 64 år.

Kaffe indeholder en kompleks sammensætning , blandt de væsentlige aktive indholdsstoffer er naturligvis, som alle ved koffein, men det indeholder også andre mere ukendte stoffer, som cafestol, kahweol, klorogensyre, trigonellin og magnesium. Disse forskellige indholdstoffer har ved folk, med et moderat indtag af kaffe, dvs. 3-4 kopper dagligt, vist visse effekter på centralnervesystemet, glucose- og fedtstofskiftet 

Man har ved en større undersøgelse fundet , at man ved at drikke kaffe, såvel koffeinfri som koffeinholdig ,har nedsat risiko, for at få type-2-diabetes ( sukkersyge).

Undersøgelsen viste, at de der drak mere end 3-4 kopper filterkaffe havde 25% lavere risiko for at udvikle sukkersyge, end de der enten drak ingen eller under 2 kopper filterkaffe om dagen.

Undersøgelsen vedrørende sukkersyge, er kun lavet på filterkaffe, men både med og uden koffein. Til gengæld er der ikke lavet en tilsvarende undersøgelse med andre former for kaffe.

Undersøgelsen viste også, at for hver ekstra kop kaffe (op til 6-8 kopper), man drak, nedsatte man risikoen for sukkersyge med 7 % yderligerre. Interessant. 

Tilsvarende har man lavet forskellige andre undersøgelser og konklusionen er, at et moderat indtag på 3-4 kopper kaffe dagligt har en overbevisende god effekt på udviklingen af sukkersyge som nævnt før, men også på Parkinsons sygdom, og studier tyder også på at risikoen for blodprop og hjerneblødning nedsættes, at kaffen beskytter mod Alzheimers sygdom og visse kræftformer og depression.

Hvor kaffen ikke har en gunstig virkning er personer med lavt kalciumindtag ( koffein øger udskillelsen af kalcium), personer med angst og gravide. Her skal man være lidt varsomme med for stort kaffeindtag.

Alle disse undersøgelser er meget spændende og jeg vil se frem til mange flere. Det kunne f.eks. være meget interessant at vide, om, der er forskel på de forskellige kaffetyper eller tilberedningsformer. Det har jeg ikke set undersøgelser der har taget hensyn til. Men interessant er det bestemt.

 
Maibritt Skriver
Maibritt Skriver

ForfatterOgså i Du skal vide

De klassiske kaffetyper med espresso

af Maibritt Skriver 15 April, 2018

Du skal vide  ........
Du skal vide ........

af Maibritt Skriver 15 April, 2018

Koldbrygget kaffe
Koldbrygget kaffe

af Maibritt Skriver 15 April, 2018