Formaling af bønner historie.

Da kaffen i årene fra 1670 til 1689 blev indført i Europa nøjedes man med at hælde kaffebønnerne i en morter og derefter kaffebønnerne. Man stødte dem så med en lille pose læder.

Senere brugte man krydderikværne, som man i forvejen kendte. Først i 1700- tallet dukkede deciderede kaffemøller op.

Da kaffen var en sjælden og kostbar vare, blev kaffemøllerne ofte fremstillet af kostbare materialer som f.eks. sølv. Lidt senere kom nogle knap så kostbare møller af jern, træ og messing. Man kan finde samlinger af disse små fine kaffemøller.

Kaffemøllerne bestod af et håndtag, der ved rotation satte gang i metaltandhjul, hvis kanter bestod af små tænder.

Kaffebønnerne blev hældt i en tragt og videre gennem tandhjulets tænder, hvor den blev malet og videre ned i en lille skuffe/beholder i bunden af møllen. Nu var den malede kaffe klar til brug.

I 1957 blev den elektriske køkkenkaffemølle introduceret. på nogle få måneder blev der solgt ca. tre millioner eksemplarer.

 

Formaling af kaffe nu om dage. 

Der sælges stadig mange kaffemøller til hjemmebrug, da mange synes, deres kaffe bliver bedst når de selv maler kaffen umiddelbart inden brygningen.

Mange andre mener at de får det bedste og nemmeste resultat når de køber kaffen formalet. Så er kaffen formalet nøjagtig så meget som den skal og lige meget hver gang.

Især nu, hvor man har valgt at sælge formalet kaffe i vakuumpakninger, der gør at kaffen kan holde sig lang tid selv om den er formalet.

I dinsmag har vi valgt at have formalet kaffe som både er faritrade og økologisk, og endvidere en kaffe der er koffeinfri for de som helst vil have det.

Endvidere har vi en stempelkandekaffe som er formalet så de har den finhed der er passende til stempelkanderne, så man undgår grums i kaffen. 

Den formalede kaffe er velegnet til den mest anvendte kaffebrygning i Danmark, nemlig i en kaffemaskine med filter.

En del laver også kaffe på ”gammeldags maner”, som måske er lidt moderne igen, nemlig hvor man manuelt hælder det varme vand ned over bønnerne der er i et filter, det kan være engang eller flergangs.

Ideen er uanset måden at kaffen ligesom kvæller op , når der tilføres det varme vand, herved afgives smagsstofferne, og du får en dejlig kaffe lige efter dinsmag.