• 1-2 dags levering
  • Sikker betaling
  • Gratis fragt ved order over 300kr
1-2 dags levering
Sikker betaling
Gratis fragt ved order over 300kr

Grøn te

 

Grøn te er den ”originale” te som laves af blade af den stedsegrønne Camellia Sinensis busk, som også leverer bladene til sort og hvid te. Grøn te er tørrede og i visse tilfælde knuste blade, der kun har været udsat for sparsom iltning fra plukning til færdig te, hvorfor den har bevaret en stor del af de naturlige vitaminer og mineraler, samt det høje indhold af antioxidanter

Den kan groft sagt inddeles i to typer. Den Kinesiske, hvor bladene ristes for at hindre enzymer ændrer bladene og en Japansk hvor bladene dampes. 

Fremstilling af grøn te.

Ved den kinesiske metode, er det vigtigt at bladene bliver behandlet umiddelbart efter plukningen for ikke at bladene oxideres, altså iltes. Hvis man ilter bladene bliver den grønne te til sort te.

Des hurtigere man bearbejder disse blade, des finere te får man. Man bevarer den fine smag og fine farve bedst.

Grøn te bearbejdes ved håndkraft eller maskinkraft. 

Ca. 10 % er håndbearbejdet. Det er den fineste te. De kinesiske håndbearbejdede teer er blandt verdens fineste.

De resterende 90 % er mere kommercielle teer.

De folk der står for tefremstilling kaldes temastere. De kinesiske temastere er de dygtigste i verden til at fremstille grøn te.

Når bladene kommer frem til fabrikkerne kommer de i enten i en stor cylinderformet maskine der varmer bladene let op til de bliver bløde og bakterierne deri dræbes så teen ikke bliver muggen og enzymaktiviteten standses. 

Alternativt kommer bladene i en stor wok, hvor temasteren bearbejder bladene med hånden og sørger for at temperaturen er den rigtige. Her er der de forskellige håndgren bliver behersket. Også denne te skal have standset enzymaktiviteten.

Efter denne behandling om der er i cylinder eller wok, skal der herefter ske en tørring. Det kan være ovnbagning, ristning over et koksbål i bambusbakke, soltørring eller tørring i en slags tørretumbler.

Den sidste tørring er med til at nedsætte væskemængden i bladene og dermed øge holdbarheden.

Grøn te holder ca. 8 måneder.

Grøn te og sundhed.

Det højere indhold af de sunde stoffer, især catechinerne, betyder at denne te er god for dit helbred.

Nogle forskere mener, at grøn te er forebyggende mod forskellige sygdomme.

Stoffet EGCG, som findes i den grønne te, fremmer helling af celler. I 2003 har nogle forskere fra Sheffield University påvist at EGCG kan beskytte ledbrusk mod skade, hvis man har slidgigt, og nogle forskere fra Florida har opdaget at EGCG hæmmer proteinet beta-amyloid, som giver hukommelsestab ved sygdommen Alzheimer.

Andre Amerikanske forskere har fundet ud af at grøn te kan øge stofskiftet og dermed fremme et vægttab.

Grøn te er nemlig mere end blot en kop varmt vand med smag.

De bioaktive stoffer i tebladene opløses nemlig i det varme vand.

Når du drikker en kop te af god kvalitet, får du faktisk en stor mængde gavnlige stoffer med stærke biologiske virkninger 

Det bedst kendte af disse er koffein. En kop grøn te indeholder meget mindre koffein (24-40 mg) end en kop kaffe (100-200 mg), men alligevel nok til at have en mild virkning.

Koffein er en velkendt stimulans, som i en lang række undersøgelser har vist sig at kunne fremme fedtforbrænding og forbedre ydeevnen under træning 

Men grøn te træder virkelig i forgrunden med sit store omfang af antioxidanter… den er nemlig spækket med de virkningsfulde antioxidanter catechiner 

De vigtigste er EGCG (Epigallocatechin gallate), et stof, der kan øge stofskiftet.

Og så kan du rent faktisk få glæde af disse fordele både ved at drikke grøn te såvel som ved at indtage grøn te ekstrakt i form af et kosttilskud. De fleste af undersøgelserne anvendte ekstrakter.

Kort sagt: Grøn te indeholder bioaktive stoffer, såsom koffein og EGCG, som kan have kraftige virkninger på stofskiftet.

For at kroppen kan forbrænde fedt, skal fedtet først nedbrydes i fedtcellerne og frigives til blodbanerne.

De aktive stoffer i grøn te kan fremme denne proces ved at styrke effekten af fedtforbrændende hormoner.

Det vigtigste antioxidant i grøn te, EGCG, hæmmer de enzymer, som nedbryder hormonet noradrenalin 

Når disse enzymer hæmmes, øges mængden af noradrenalin 

Nervesystemet benytter dette hormon som et signal til fedtcellerne, der får dem til at nedbryde fedt. Mere noradrenalin giver derfor et stærkere signal til fedtcellerne, som dermed nedbryder mere fedt.

Koffein og EGCG (som begge forekommer naturligt i grøn te) kan faktisk have en gensidig forstærkende effekt, eftersom koffein besidder fedtforbrændende egenskaber 

Som resultat vil fedtcellerne nedbryde mere fedt, som frigives til blodbanerne, hvor kroppen har mulighed for at omdanne det til energi, f. eks i muskelcellerne.

Kort sagt: Plantestofferne i grøn te øger niveauet af hormoner, som får fedtcellerne til at nedbryde fedt. Det frigiver fedt til blodbanen og fedtet kan således bruges som energi.

Både sort, hvid og grøn te synes at være meget sunde på forskellig vis, så om man vælger den ene eller den anden er en smag sag.

Mest almindeligt er det nok at drikke sin te varm men grøn og hvid te er rigtig gode som kolde drikke .

Grøn iste er et rigtig godt alternativ til andre kølige sommerdrikke.

Se f.eks denne mulighed

1 kande/ 1 liter

Det skal du bruge

  • 9 dele færdigbrygget økologisk grøn te  (afkølet)
  • 1 del sukkerlage
  • 2 citroner i skiver
  • Isterninger
  • Frisk citronverbena til pynt

Sådan gør du

  • Kog en sukkerlage af 1 del vand og 1 del sukker og lad den køle af
  • Bland sukkerlagen med den bryggede te
  • Justér sødmen efter smag
  • Bland teen med isterninger
  • Pynt med citronskiver og evt. citronverbena