• 1-2 dags levering
  • Sikker betaling
  • Gratis fragt ved order over 300kr
1-2 dags levering
Sikker betaling
Gratis fragt ved order over 300kr

Hele kaffebønner

Hvorfor vælge hele kaffebønner?

Der kan være mange gode grunde til at vælge hele bønner. Måske har du en kaffemaskine, der selv kværner kaffebønnerne, så de er helt nymalede når din kaffe brygges.

Måske har du en kaffekværn, hvor du selv kværner de hele kaffebønner umiddelbart før du brygger din kaffe i en almindelig filter kaffemaskine, eller måske som stempelkande kaffe.

Der er mange gode grunde. Kaffebønnerne holder sig bedst som hele bønner, man taber ikke smag. Dette må siges at være en vigtig grund til at vælge en metode, der kan udnytte de hele kaffebønner. Det er også muligt at købe større større mængder ind og derved spare porto i webshops.

En anden god grund til at kværne bønnerne umiddelbart inden man lave sin kaffe er at,  så snart kaffen males til mindre partikler forøges afgasningen med en faktor 70. Dette er man opmærksom på på visse espressobarer, hvor man  maler netop den mængde hele bønner som man skal bruge til den bestilte kaffe.

I verdensmesterskaberne i barista (WBC) vil det nærme sig en diskvalificering, hvis man ikke har forstået denne problematik og møder op med kaffe der er kværnet for 10 minutter siden.

Tidligere var det mest almindeligt, at man gik til sin købmand og købte kaffe, man valgte købmandens hele kaffebønner, som man selv kværnede til malet kaffe i butikken.

Det kan man stadig mange steder, men mange vælger de billigere vacuum pakkede formalede bønner, man nu kan købe, så det er  ikke helt så almindeligt, at man kan kværne i butikken.

Er man så den type der går mere op i kvaliteten af kaffen og gerne vil male de hele bønner umiddelbart før brygningen, er tendensen også at man mere målrettet går efter en bestemt type bønner, alt efter sin smag og hvad de specifikt skal bruges til, ikke bare den kaffebønne ens købmand nu lige har valgt som standart.

Det er min klare overbevisning at mange mennesker er blevet langt mere kvalitetsbevidste omkring det, at drikke kaffe, termokande kaffe fra i formiddags, hitter ikke længere….Faktisk ændrer varmtbrygget kaffe smag efter bare 10 minutter i en kande. Det er en god grund til at lave få kopper af gangen. Alternativt koldbrygget kaffe, der kan holde smagen flere dage i køleskabet.

Dette i takt med, at det er populært at gå på cafe, hvor man får den gode kaffe.

Der bliver solgt mange espresso maskiner til private hjem, og der tænkes mere over hvilken kaffebønne man synes er god. Det gir også god mulighed for at lave forskellige andre moderne typer kaffe med mælkeprodukt, som Cappuccino, Caffè latte, Flat white, Macchiato mm.

Kvaliteten af hele kaffebønner.

Der er rigtig stor forskel på kvaliteten af de hele kaffebønner.Der kan skjule sig mange defekte bønner, hvilket man ikke umiddelbart opdager, men som gi´r en surhed i kaffe, der hos nogle gi´r mavekneb efter man har drukket kaffen. Man kan så fejlagtigt tro at man ikke så godt tåler kaffen.

Højkvalitetsbønner bliver håndplukket, sorteres flere gange mv.m  Man undgår bønner med insekter, grønne bønner, rådne bønner osv. Du får alt i alt en meget bedre bønne, og dermed en meget bedre kaffe.

Kaffebønner klassificeres i forskellige cru klasser hvor 1.cru er de bedste bønner.

  

 Med eller uden koffein

Kaffebønnerne kan fås med og uden koffein. Koffein er det opkvikkende stof der er i kaffe og som også findes i the og chokolade. Koffein virker i kroppen de efterfølgende 8 time og når sit højdepunkt efter ca. 5 timer. Derfor kan den kop kaffe man drikker sidst på eftermiddagen, være skyld i at man ikke kan falde i søvn, hvorimod den man drikker lige før sengetid ikke betyder så meget. Det er meget forskelligt hvor påvirkelig man er af koffein i kaffen. Er det et problem, kan man undgå Robusta bønner, hvor der er mest koffein, eller købe koffeinfri bønner.

Den opkvikkende effekt kan man også udnytte. Det siges at Beethoven, der var en stor elsker af kaffe, Han talte altid 60 bønner op til hver kop kaffe, han drak.