Vi har udvalgt et bredt udsnit af kaffe til forskellig anvendelse, hele bønner, formalet kaffe mv. Også mængden er meget forskelligt, så der er noget for enhver smag.

Fælles for dem alle er at de er specielt udvalgt til din smag. Ingen er tilfældige.

Kaffens historie

Kaffe er en fantastisk drik, hvis oprindelse man kan spore langt tilbage. Historien siger, at allerede tilbage i år 858 blev kaffebusken opdaget, som en plante med bær der har vagt interesse.

Det siges at normaderne i Etiopiens absinske højsletter fremstillede en drik på et afkog af de bær, de plukkede på kaffebuske/træer. Denne drik lignede naturligvis ikke kaffe som vi kender den i dag, men det var en drik, hvor man udnyttede den stimulerende og opkvikkende effekt som kaffen har.

Historien om hvordan kaffen er spredt til hele verden er en historie om religion, slaveri, smugleri, kærlighed og forskellige befolkningsgrupper.

I 1500 tallet begyndte araberne at riste og formale bærrenes kærner, og var på den måde den første kaffe der ligner den vi drikker i dag.

Efterfølgende er kaffen nået jorden rundt på få hundrede år, først som en drik, senere som en vare.

Araberne var de førte der handlede med kaffe, og de kogte bønnerne først, for at ingen andre kunne dyrke dem, men med tiden blev frøplanter smuglet ud, bl.a. af en hollandsk handelsmand, hvorfor der herefter groede kaffebuske i de hollandske kolonier, især i Indonesien.

Arabica og Robusta

Der er to kaffesorter som man i dag anvender. Det er Arabica og Robusta.

Man mener at Arabica oprindelse er Sydsudan og Etiopien mens Robusta stammer fra Vestafrika.

Egentlig hedder det blomstrende træs slægt Coffea. Der findes utallige arter af denne plante, der er identificeret over 125 arter, og der kommer flere og flere til. Men det er næsten kun       ( 99%) Arabica og Robusta ,der er benyttet til kommercielle formål.

Udseende og smagen på kaffe påvirkes af mange ting, så som jordbund, sol, regn, vindforhold, skadedyr og sygdomme. Den samme sort kan smage vidt forskellig afhængig af, hvor den har vokset, og hvornår.

Man kan i forskellige bøger om kaffe finde kaffeudviklingens familietræ. Dette er meget interessant, men også meget kompliceret. Jeg vil ikke indlade mig på at forklare noget om dette her. men for interesserede kan det anbefales.

Som udgangspunkt siger man, at Arabica kaffen er bedre end Robusta.

Robusta har en kraftig, mindre velduftende aroma end Arabica, den er mere modstandsdygtig overfor sygdomme og er ikke så krævende i forhold til placering. Robusta kan vokse ved 0-900 meter over havet , i modsætning til den mere sarte, men også mere velduftende og velsmagende, bønne Arabica der kræver 900-2000 meter over havet, for at få den rette, ikke for varme, temperatur og regnmængde.

Man kan købe ren Arabica bønner, men sjældent ser man ren Robusta. Mange typer kaffe er en blanding, hvor man udnytter de bedste fra begge sorter. Robusta står kun for ca. 30 % af verdensmarkedet.

Både den måde bærrene dyrkes, plukkes, den måde de tørres, sorteres og sendes har alt sammen betydning for den kvalitet der kommer ud i den anden ende. Vi synes det er vigtigt , at når man drikker en kop kaffe skal det være en nydelse.

Smag er meget forskellig og derfor har vi et udbud der spænder vidt i smag.

Det er også forskelligt på hvilken måde man vælger at lave sin kaffe. Nogle vælger selv at kværne kaffebønnerne, så de er helt nymalede, andre vil gerne have formalede bønner , nogle foretrækker kapsler og andre en helt anden måde.

Derfor har dinsmag.dk valgt at udbyde forskellige typer, og vi håber at det falder i dinsmag…