• 1-2 dags levering
  • Sikker betaling
  • Gratis fragt ved order over 300kr
1-2 dags levering
Sikker betaling
Gratis fragt ved order over 300kr

Kaffe

Vi har udvalgt et bredt udsnit af kaffe til forskellig anvendelse, hele bønner, formalet kaffe mv. Også mængden er meget forskelligt, så der er noget for enhver smag.

Fælles for dem alle er at de er specielt udvalgt til din smag. Ingen er tilfældige.

Kaffens historie

Ordet kaffe kommer fra der arabiske ord qahwa, som betyder plante-vin

Kaffe er en fantastisk drik, hvis oprindelse man kan spore langt tilbage. Historien siger, at allerede tilbage i år 858 blev kaffebusken opdaget, som en plante med bær der har vagt interesse.

Det siges at normaderne i Etiopiens absinske højsletter fremstillede en drik på et afkog af de bær, de plukkede på kaffebuske/træer. Denne drik lignede naturligvis ikke kaffe som vi kender den i dag, men det var en drik, hvor man udnyttede den stimulerende og opkvikkende effekt som kaffen har.

Historien om hvordan kaffen er spredt til hele verden er en historie om religion, slaveri, smugleri, kærlighed og forskellige befolkningsgrupper.

I 1500 tallet begyndte araberne at riste og formale bærrenes kærner, og var på den måde den første kaffe der ligner den vi drikker i dag.

Efterfølgende er kaffen nået jorden rundt på få hundrede år, først som en drik, senere som en vare.

Araberne var de førte der handlede med kaffe, og de kogte bønnerne først, for at ingen andre kunne dyrke dem, men med tiden blev frøplanter smuglet ud, bl.a. af en hollandsk handelsmand, hvorfor der herefter groede kaffebuske i de hollandske kolonier, især i Indonesien.

I slutningen af 1600 tallet fik europærene kendskab til kaffen. de første kaffehuse åbnede i Venedig.

Siden har kaffen udviklet sig til en af de mest udbredte og elskede drikke i verden. Som totaløkonomisk størrelse er den vist kun overgået af olieindustrien. Det anslåes at over 1/2 milliard mennesker er beskæftiget fuld tid  med kaffe og 90% af den voksne befolkning i den vestlige verden har taget drikken til sig.

I en periode i det 20. århundrede faldt kvaliteten af kaffen drastisk. det skyldtes at forbruget eksploderede, der blev produceret voldsomme mængder kaffe der skulle være så billigt så billigt, hvorfor kvaliteten faldt drastisk. Kaffen mistede sin kvalitet, sin magi og kulturelle værdi. Der blev et støt faldende forbrug, dette har så heldigvis ændret sig igen.

Nu er kaffe ikke kun en drik. Nu er kaffen blevet mode.Vi befinder os i en overgangsfase, hvor kaffe som drik udvikler sig til gourmetprodukt og et nydelsesmiddel. Det er en glædelig udvikling, idet kaffen lige fra den blev opdaget altid er blevet opfattet som et magisk nydelsesmiddel og en  eleksir til koncentration og fordybelse.

 

 

 

Arabica og Robusta

Der er to kaffesorter som man i dag anvender. Det er Arabica og Robusta.

Man mener at Arabica oprindelse er Sydsudan og Etiopien mens Robusta stammer fra Vestafrika.

Robusta kommer fra kaffetræet Coffea canephora og Arabica kommer fra kaffetræet Coffea artabica. Disse er de ko kaffetræer i verden af betydning.

Egentlig hedder det blomstrende træs slægt Coffea. Der findes utallige arter af denne plante, der er identificeret over 125 arter, og der kommer flere og flere til. Men som nævnt er det  næsten kun ( 99%) Arabica og Robusta ,der er benyttet til kommercielle formål.

Selv om disse to træer ligner hinanden er de vidt forskellige, eksempelvis har arabica 44 kromosomer og robusta 22 kromosomer. Arabica indeholder kun halvt så meget koffein. 1-1,7 % mod 2-4,5% i robustaen.

Arabica er langt mere komplex og rundere i aroma og smag, hvor Robusta godt kan smage jordagtig og metallisk. Robusta er en bitter kaffe mens Arabica er mere afballanceret mellem syrlighed og bitterhed.

Ren robusta er udrikkelig.

Robusta anvendes ofte i espressoblandinger, ofte op til 40% i de billigste blandinger. Robusta hjælper med crema-dannelsen, da den indeholder langt færre olier end Arabica bønnen. det lave olieindhold er dårligt for smagen og aromaen af kaffen.

Når der tilsættes Robusta i almindelig kaffeblandinger er det kun af prismæssig grund, da det er langt billigere at producere.

Udseende og smagen på kaffe påvirkes af mange ting, så som jordbund, sol, regn, vindforhold, skadedyr og sygdomme. Den samme sort kan smage vidt forskellig afhængig af, hvor den har vokset, og hvornår.

Man kan i forskellige bøger om kaffe finde kaffeudviklingens familietræ. Dette er meget interessant, men også meget kompliceret. Jeg vil ikke indlade mig på at forklare noget om dette her. men for interesserede kan det anbefales.

Robusta har en kraftig, mindre velduftende aroma end Arabica, den er mere modstandsdygtig overfor sygdomme og er ikke så krævende i forhold til placering. Robusta kan vokse ved 0-900 meter over havet , i modsætning til den mere sarte, men også mere velduftende og velsmagende, bønne Arabica der kræver 900-2000 meter over havet, for at få den rette, ikke for varme, temperatur og regnmængde.

At kaffen er 100% Arabica er ikke nødvendigvis et kvalitetstegn i sig selv. Kun 10% af verdensproduktionen af arabicakaffe lever op til de normer og standarter vi sætter for ren god kaffe.

Både den måde bærrene dyrkes, plukkes, den måde de tørres, sorteres og sendes har alt sammen betydning for den kvalitet der kommer ud i den anden ende. Vi synes det er vigtigt , at når man drikker en kop kaffe skal det være en nydelse.

Smag er meget forskellig og derfor har vi et udbud der spænder vidt i smag.

Det er også forskelligt på hvilken måde man vælger at lave sin kaffe. Nogle vælger selv at kværne kaffebønnerne, så de er helt nymalede, andre vælger den nemme løsning med formalede bønner , nogle foretrækker kapsler og andre en helt anden måde.

 

Derfor har dinsmag.dk valgt at udbyde forskellige typer, og vi håber at det falder i dinsmag…