Kaffe brygget i en stempelkande er rigtig fin kaffe der er brygget på en ret simpel måde.

Man kan vælge at bruge hele bønner og selv male dem, hvis man har en kaffekværn. Hvis man vælger denne metode skal man male bønnerne groft, dels pga. den smag man får, men især for ikke at kaffen skal presses igennem filternettet, hvilket resulterer i grums i kaffen.

En anden mulighed er simpelthen at købe kaffe der er maler lige præcis i den grovhed der anbefales. Dinsmag foreslår Peter Larsens økologiske stempelkande kaffeblanding nr. 29.

Det gælder for stempelkande kaffe, at man kan øge kvaliteten af det færdige resultat, ved blot at følge nogle ganske enkle råd omkring tilberedningen.

Brygning i stempelkanden

Varm evt stempelkanden op. Dette er især vigtigt hvis du serverer kaffen i stempelkanden. Dette, da en af ulemperne ved stempelkandekaffe er, at den nemt afkøles, hvis den står for længe.

Lav ikke en alt for stor kande kaffe af gangen. Typisk er stempelkanderne på ca. ½ liter. Det svarer til at man brygger 4 kopper kaffe. Selvfølgelig afhængig af hvor mange der skal serveres kaffe for…

Vi foreslår at, du koger ½ l. koldt vand. Afmåler ca. 28 gram kaffe, hvilket sv.t. 4 spiseskefulde kaffe med top, eller 4 skefulde af dinsmag s kaffemåleskeer.)

Du putter de 4 skefulde kaffe i bunden af den forvarmede stempelkande. Lader det kogte vand afkøle 2 minutter, til det opnår en temperatur på 93-96 grader.

Du hælder så vandet stille og roligt ned over bønnerne.

Lad så kaffen trække i 3 ½ minut, fjerne det hvide skum/grums der danner sig på overfladen med en ske, sæt stemplet i kanden.

Pres nu stille og roligt stemplet i bund og server kaffen. Hvis du presser for hårdt risikerer du at der kommer grums i kaffen.

Der er noget særligt hyggeligt og autentisk ved ,at man har stempelkanden på bordet, altså nærmest hele bryggeriet.

Det er jo en helt naturlig og ret billig måde at tilberede sin kaffe. 

Rengøring af stempelkanden

Det er meget vigtigt at rengøre sin stempelkande, ligesom alt andet udstyr der bruges til kaffe brygning, uanset hvordan det foregår.

Man risikerer, at få grums i den næste brygning hvis der sidder noget i filtret. Man kan ved de fleste stempelkander nemt skille stemplet af , og skylle det rent. Sørg også for at få alt det sammenpressede kaffe i bunden med, her kan det være nødvendigt med en lang ske.

Mange stempelkander kan simpelthen også bare komme i opvaskemaskinen, men også her anbefales det, at fjerne det meste kaffegrums forinden, hvis man ikke vil have opvaskemaskinen fuld af kaffegrums…

God fornøjelse.

Vi hører naturligvis gerne, hvis du har nogle gode observationer omkring stempelkande kaffebrygning som bør deles med andre.