• 1-2 dags levering
  • Sikker betaling
  • Gratis fragt ved order over 300kr
1-2 dags levering
Sikker betaling
Gratis fragt ved order over 300kr

Te/ The

Te/the er en meget spændende drik, idet man kan vælge den helt natural, men også tilsat mange forskellige smagsnuancer. Man kan både drikke hvid te/the, grøn te/the og sort te/the.

Lidt historie.

Det siges, at den første kop te/the blev drukket af den kinesiske kejser Shen-Nung i år 2237 f.Kr.

Denne kejser var meget renlig, og han kogte altid sit vand før han drak det. En dag hvor han stod med sit kogende vand, blæste en vind nogle blade hen over hans kop, disse blade farvede vandet og han blev nysgerrig, drak derfor vandet alligevel og fandt det velsmagende. 

I den vestlige verden var det først handelsrejsende fra Holland der importerede te, men efterhånden overtog England importen, dette først fra Kina og siden fra Indien og Ceylon. 

Det er i dag stadig England der er centrum for den internationale te-handel. Det er også i England der bliver drukket absolut mest te. Te-eksperter der blander, smager og kvalitetsbestemmer teer fra hele verden sidder i London.

Ud over England, er de lande der bliver drukket mest te i Irland, New Zeeland, Holland, Rusland, USA, landene i Asien, men nu er der en stadig øget interesse for te i resten af verden. 

Man skelner mellem 4 hovedgrupper af te. Planten er stedsegrøn og hedder Sinensis.

dinsmag.dk sælger alle typerne.

  • Sort te/the.

  • Dette er den mest kendte i det meste af Europa. Her tørres bladene ved temperatur på mellem 25 og 35 grader celcius. Efter en enkelt dag er bladene bløde og cellemembranerne kan brydes. Bladene sættes kortvarigt i nogle   bakker og en gæring begynder. Herefter ristes bladene ind til det rette øjeblik, hvilket er afgørende for teens smag og aroma.

  • Grøn te/the.

    Lige efter bladene er høstet rister man bladene. Herved bevares den grønne farve og teen bliver lidt mere bitter end sort te.
  • Hvid te/the. 

  • Her plukker man teen det tidlige forår inden knopperne springer ud og bliver til blade. Bladene visnes, dampes let og tørres. de bevarer fugtindholdet og man bevarer flere næringsstoffer.

  • Disse teer er alle typer teer, der kan tilsættes smagsstoffer, dette i form af frugter, blomster, krydderier eller æstetiske olier. 

Tilberedning af te/the i kande. 

Man kan bruge enten en keramisk -, porcelæns -eller en glas –kande.

Der er ulemper og fordele ved de forskellige typer..

Ved den keramiske kande tillades teen at ånde, da den er lavet af et porøst materiale, dette foretrækker nogle, andre ser fordelen i en glastekande, da man her kan se de mange skønne farvernuancer te har.  Her er det også rimelig let at vurdere hvornår teen har trukket den rette tid. Man må sige at det er op til den enkelte, hvilken form der passer til en .

Til tebrygningen skal gerne benytte vand, der ikke er for hårdt, altså vand ,der ikke indeholder for meget kalk. For hvem, der går meget op i dette benyttes renset vand, f.eks. Kangen Wasser, eller mineralvand. Men almindelig rent vand fra vandhanen er faktisk ok her i Danmark, hvor vores vandhane drikkevand faktisk er super fin kvalitet de fleste steder.

Opvarm gerne kanden før brug.

Brug ca. en teskefuld teblade pr kop. Der er ingen god grund til at bruge for mange teblade.

Tværtimod, det forbedre ikke smagen, den bliver i stedet bitter, dette især den grønne te.

Det kan være en rigtig fin ide med en måleske, hos dinsmag.dk, kan man købe en fin ske, hvor der samtidig er en klips, til at lukke posen med. Ret smart.

Hvis man ikke bruger et mål, er de fleste tilbøjelige til at bruge for stor mængde teblade.

Ved sort te, kan man hælde kogende vand på bladene og lade dem trække den anbefalede tid.

Ved de hvide og grønne teblade anbefales det, at man når vandet er kogt venter til temperaturen er nede på 80-85 grader, herved får teen en bedre og mildere smag.

Disse anbefalinger er vejledende. Det er en rigtig god ide, at følge den vejledning der er med den te man indkøber.

Tilberedning af te/the i kop.

Før nævnte var vejledende procedure, hvis man laver en hel kande te. Mange vælger at lave en enkelt kop af gangen. Her det er rigtig fin ide at købe et teæg og så gælder de samme regler med temperaturer og doseringer som ved te tilberedt i kande.. Her kan nævnes, at man godt kan genbruge ægget med samme te i, blot med en mindre mængde vand. dinsmag.dk sælger nogle virkelig fine teæg i rustfri stål og med finish af guld, til fornuftig pris. De er pænt store, hvorfor man gir god plads til at tebladene kan udfolde sig.  

Hvorfor te/the er en meget spændende drik.

Engang var det udelukkende sort te man drak, når man drak te, senere begyndte man at tilsætte frugt, andre blade, olier og andet,  der gav forskellige andre smagsnuancer og gjorde det væsentlig mere interessant at drikke te.

Senere blev det endnu mere spændende, idet man begyndte at sælge den grønne og hvide te.

I princippet kommer al te fra den samme type busk som hedder Camellia Sinensis.

Efter teen er plukket tørres den på nogle net og forarbejdes så forskelligt.

Det er lidt med te som med vin. Der er mange faktorer der har betydning for det færdige resultat af te. Især den grønne te dyrkes i nogle kredse , som var det et produkt i samme kaliber som årgangswhisky. Flere omtaler teens smag, duft enkelthed, ro og fordybelse som noget af det der har fået befolkningen gennem tider til at drikke den.

Vejrforholdene, jordbundsforholdene, er det højland- eller lavlandste. og selvfølgelig høsttidspunktet, som før nævnt er ved te vigtige faktorer, ligesom ved vin.

Om teens kvalitet er i top, er også meget afhængig af hvordan den bliver behandlet efter den er høstet. Er det økologisk og/eller fairtrade og mange andre faktorer har en væsentlig rolle. Det er alle disse faktorer, der gør det rigtig spændende at drikke te.

Og hertil kommer variationerne med smagstilsætninger, om det er krydderier, frugt eller andet. 

Hvad der også er meget vigtigt er tilberedningen.

Når man laver sin te/the er det, som tidligere nævnt, vigtigt, at man overholder trækketider, rette temperaturer og ikke bruger for meget af teen, hvilket man nemt kan komme til. Overholder man disse anbefalinger, får man en dejlig kop te/the, som man kan nyde og som samtidig er sund for kroppen..

Der er mange sygdomme, der gennem tiderne er forsøgt behandlet med forskellige typer te/the med mere og mindre held, i alle tilfælde er der visse tilstande ,hvor te/the er meget gavnlig.